بیوتکنولوژی میکروبی در گیاهان زراعی
فرید سرکمریان؛ غلامرضا صالحی جوزانی؛ فواد مرادی
دوره 5، شماره 9 ، خرداد 1394، ، صفحه 49-64
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بهینهسازی تولید سریع بیوکمپوست از باگاس نیشکر با استفاده از ریزسازوارههای بومی و سایر پسماندهای قابل دسترس بود. چهار سویه باکتریایی بومی با فعالیت بالای هیدرولازی در شرایط بهینه کشت و تولید شدند. تولید کمپوست در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی در کمپوسترهای آزمایشگاهی اجرا شد. در همه تیمارها (بجز شاهد)، باگاس، ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بهینهسازی تولید سریع بیوکمپوست از باگاس نیشکر با استفاده از ریزسازوارههای بومی و سایر پسماندهای قابل دسترس بود. چهار سویه باکتریایی بومی با فعالیت بالای هیدرولازی در شرایط بهینه کشت و تولید شدند. تولید کمپوست در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی در کمپوسترهای آزمایشگاهی اجرا شد. در همه تیمارها (بجز شاهد)، باگاس، فیلتر کیک و ویناس به عنوان مواد پایه استفاده شدند و در هر کدام نیز بوستر میکروبی (107-106 سلول در گرم پسماند)، کود مرغی یا اوره استفاده شد. تیمارها شامل 1- کودمرغی و بوستر میکروبی، 2- کودمرغی، 3- کود اوره و بوستر میکروبی، 4- کود اوره، و 5- فقط باگاس (شاهد) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان افزایش دما (تا 58 درجه)، و بیشترین میزان کاهش C/N (9/15) و EC در تیمار 1 روی داد. بالاترین میزان محتویات فسفر (1/1 %)، پتاسیم ( 1%)، نیتروژن کل (2%) و نیترات (210 میلیگرم در کیلوگرم) و همچنین پایینترین میزان آمونیوم (67 میلیگرم در کیلوگرم) به ترتیب در تیمارهای 1 و 2 مشاهده شد. بررسی سمیت کمپوست نهایی تیمارها بر جوانهزنی بذر ترتیزک نیز نشان داد که سریعترین و بیشترین میزان جوانهزنی در کمپوست تیمار 1 و2 مشاهده شد. ارتفاع، وزن خشک و تر گیاهان گندم کشت شده در کمپوست حاصل از تیمار 1 بطور معنیداری بیش از سایر تیمارها بود. لذا حضور سویههای میکروبی و کود مرغی منجر به کاهش معنیدار زمان فرایند، بلوغ کامل و افزایش کیفیت کودی کمپوست تولیدی از پسماندهای نیشکر شده است.