اصلاح نباتات مولکولی
آیدا درشته؛ علیرضا ترنگ
چکیده
برنج مهمترین منبع غذایی بیش از نیمی از جمعیت جهان است. برنج هاشمی در حال حاضر در استان گیلان بیشترین میزان سطح زیر کشت را داشته و از لحاظ کیفیت پخت و مشتری پسندی بهتر از سایر ارقام می باشد. در این تحقیق بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی موجود در 20 توده محلی برنج هاشمی بههمراه ارقام شاهد گوهر و هاشمی (معرفیشده توسط مؤسسه تحقیقات برنج کشور)، ...
بیشتر
برنج مهمترین منبع غذایی بیش از نیمی از جمعیت جهان است. برنج هاشمی در حال حاضر در استان گیلان بیشترین میزان سطح زیر کشت را داشته و از لحاظ کیفیت پخت و مشتری پسندی بهتر از سایر ارقام می باشد. در این تحقیق بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی موجود در 20 توده محلی برنج هاشمی بههمراه ارقام شاهد گوهر و هاشمی (معرفیشده توسط مؤسسه تحقیقات برنج کشور)، از 21 نشانگر ریزماهواره، صفات مورفولوژیک و کیفیت دانه استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی صفات مورد مطالعه دارای اختلاف معنیداری در سطح احتمال یک درصد بودند. تجزیه خوشهای با کمک نرمافزار R، ژنوتیپهای مورد مطالعه را به 4 گروه تقسیم کرد. بر اساس اطلاعات حاصل از نشانگرها در مجموع 96 آلل چند شکل با میانگین 57/4 آلل بهازای هر جفت آغازگر تکثیر شد. کمترین تعداد مربوط به نشانگر RM249 با 3 آلل و بیشترین آن بهترتیب مربوط به نشانگرهای RM19 و RM1109 با 6 آلل بود. میانگین تعداد آلل مؤثر 97/3 بود که RM249 با داشتن مقدار 25/2 کمترین و نشانگرهای RM413 و RM1109 با داشتن مقادیر 65/5 و 21/5 بیشترین مقادیر را دارا بودند. میانگین محتوای اطلاعات چند شکل (PIC) بدست آمده برای نشانگرهای ریزماهواره، 69/0 بود. در تجزیهی خوشهای با ضریب تشابه جاکارد بر اساس نشانگرهای ریزماهواره، ژنوتیپها در 4 کلاستر طبقهبندی شدند. در مجموع نتایج تجزیه خوشهای صفات مورفولوژیک و نشانگرهای ریزماهواره با هم مطابقت خوبی داشتند و توانستند افراد را بر اساس منشأ جغرافیایی خود گروهبندی نمایند. وجود تنوع ژنتیکی در تودههای محلی برنج هاشمی، امکان خالصسازی و گزینش لاینهای برتر، حفظ و استفاده از ژنوتیپهای مختلف را در برنامههای اصلاحی فراهم میکند.