@article { author = {Naghavi, M and Sarvestanir, R}, title = {Bioinformatical study of 134th amino acid position role on substrate specificity of dihydroflavonol 4-reductase in anthocyanins biosynthesis}, journal = {Crop Biotechnology}, volume = {2}, number = {2}, pages = {63-71}, year = {2012}, publisher = {Payame Noor University}, issn = {2252-0783}, eissn = {2322-4819}, doi = {}, abstract = {Plant colors are basically three categories of flavonoid, carotenoid and betalains. Flavonoid and in particular anthocyanins are main colored pigments of flower, fruits and seeds. Biosynthetic pathway leading to biosynthesis of anthocyanin among species is well conserved. One of the key enzymez in anthocyanins biosynthesis pathway is dihydroflavonol 4-reductase which converts dihydroflavonols into their leucoanthocyanidins. In order to investigate the role of 134th amino acid position on substrate specificity determination of dihydroflavonol 4-reductase enzyme, different amino acid sequences of this enzyme have been collected from database and analyzed. Multiple amino acid sequence alignment showed that the amino acid sequence of this enzyme is protected among different species. In two studied species neither of two conserved amino acid including aspargine and aspartic acid at this position was found. Our results clearly indicate that this position cannot alone-responsible for determinate substrate specificity of dihydroflavonol 4-reductase enzyme, and lateral positions of 134th residue maybe are involved in this determining substrate specificity.}, keywords = {Anthocyanins,substrate specificity,134th position and dihydroflavonol 4-reductase}, title_fa = {بررسی بیوانفورماتیکی نقش جایگاه آمینو اسیدی 134 در اختصاصیت سوبسترای آنزیم دی هیدروفلاونول 4-ریدوکتاز دخیل در بیوسنتز آنتوسیانین ها}, abstract_fa = {رنگ گیاهان اساسا ناشی از سه دسته ترکیبات فلاونوئید ها، کاروتنوئید ها و بتالین ها می باشد. فلاونوئید ها و بطور خاص آنتوسیانین ها رنگریزه های اصلی گل ها، میوه ها و بذر هستند. سه آنتوسیانین سیانیدین، پلارگونیدین و دلفینیدین آنتوسیانین های اصلی در گیاهان می باشند. مسیر بیوسنتزی منتهی به آنتوسیانین ها در بین گونه های مختلف بخوبی محافظت شده است. آنزیم دی هیدروفلاونول 4-ریدوکتاز یکی از آنزیم های کلیدی در مسیر بیوسنتزی آنتوسیانین ها است که دی هیدرو فلاونول ها را به لئوکوآنتوسیانیدین های مربوطه تبدیل می کند. برای بررسی نقش جایگاه آمینو اسیدی 134 آنزیم دی هیدروفلاونول 4-ریدوکتاز در تعیین اختصاصیت سوبسترای آنزیم در گونه های مختلف، توالی های آمینو اسیدی این آنزیم را از پایگاه های اطلاعاتی جمع آوری کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار داده ایم. نتایج هم ردیفی چندگانه آمینو اسیدی نشان داد که توالی آمینو اسیدی آنزیم دی هیدروفلاونول 4-ریدوکتاز در بین گونه های مختلف محافظت شده می باشد. در دو گونه از گونه های مورد بررسی هیچکدام از اسید آمینه های محافظت شده آسپارژین و آسپارتیک اسید در این جایگاه وجود نداشته است. نتایج ما به وضوح نشان داده که این جایگاه به تنهایی نمی تواند مسئول تعیین اختصاصیت آنزیم دی هیدروفلاونول 4-ریدوکتاز باشد و جایگاه های آمینو اسیدی مجاور جایگاه 134نیز ممکن است در این تعیین اختصاصیت سهیم باشند.}, keywords_fa = {آنتوسیانین ها,اختصاصیت سوبسترا,جایگاه 134 و دی هیدروفلاونول 4-ریدوکتاز}, url = {https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_166.html}, eprint = {https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_166_b505f142873d7a3e7e724b13819af401.pdf} }