TY - JOUR ID - 118 TI - نقشه یابی دقیق QTL بزرگ اثر کنترل کننده تحمل به شوری (Saltol) در برنج JO - فصلنامه علمی زیست فناوری گیاهان زراعی JA - CB LA - fa SN - 2252-0783 AU - محمدی نژاد, قاسم AU - کومار سینگ, راکش AU - رضایی, عبدالمجید AU - ارزانی, احمد AU - ناخدا, بابک AU - فتوکیان, محمد حسین AU - مؤمنی, علی AU - گرگوریو, گلن AD - رییس پژوهشکده باغبانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان AD - مؤسسه بین المللی تحقیقات برنج AD - استاد، دانشگاه اصفهان AD - استاد دانشگاه اصفهان AD - عضو هیأت علمی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی AD - رییس پژوهشکده گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد AD - معاونت مؤسسه تحقیقات برنج AD - معاون بخش ژنتیک و بیوتکنولوژی، مؤسسه بین المللی تحقیقات برنج Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 1 IS - 1 SP - 49 EP - 59 KW - برنج KW - تحمل به شوری KW - مرحله گیاهچه ای KW - نقشه یابی دقیق QTL DO - N2 - این بررسی با هدف اعتبار سنجی و اشباع ظریف ناحیه کروموزومی کنترل¬ کننده تحمل به شوری در برنج (Saltol)، در مؤسسه بین¬المللی تحقیقات برنج (IRRI) در شهر لوس بانیوس فیلیپین از سال 1384 تا 1386 اجرا گردید. QTL بزرگ ¬اثر (Saltol) که در تنظیم جذب سدیم، جذب پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم و در نتیجه تحمل به شوری در مرحله گیاهچهای در برنج مؤثر است، با استفاده از جامعه اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقیPokkali×IR29 روی کروموزوم 1 شناسایی شده است که حدود 3/64 تا 2/80 درصد از تنوع فنوتیپی را برای صفات فوق توجیه کرد. در این پژوهش، به منظور اشباع دقیق ناحیه Saltolاز 10 نشانگر ریزماهواره EST-SSR و جمعیت لاین¬های نسبتاً ایزوژن BC3F4 حاصل از تلاقی Pokkali×IR29 که برای این ناحیه ایجاد شده بود استفاده شد. بدین منظور افراد تصادفی جامعه BC3F4 در سطوح شوری 12 و 16و 18 دسی¬زیمنس بر متر فنوتیپ¬یابی و ژنوتیپ¬یابی شدند و QTL کنترل کننده تغییرات تحمل به شوری در سطوح شوری 12 و 16 دسی¬زیمنس بر متر در مکانی تقریباً یکسان مشاهده شد. این مکانهای ژنی به ترتیب 18 و 24 درصد از تغییرات امتیاز تحمل به شوری را توجیه کردند. بر اساس یافته¬های این پژوهش، مکان احتمالی Saltol در فاصله¬ای به طول حدود 2/1 سانتی¬مورگان در روی کروموزوم 1 تعیین شد که بر اساس مطابقت با نقشه فیزیکی برنج این محدوده در حدود 350 کیلوباز می-باشد و در فاصله نشانگری RM8094،RM3412 وCP6224 می¬باشد. بنابراین گزینش به کمک این نشانگرها برای اصلاح ژنوتیپ¬های ایرانی برای تحمل به شوری امکان پذیر است. UR - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_118.html L1 - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_118_e24acad246dfce567d493920ef2b0fd4.pdf ER -