TY - JOUR ID - 384 TI - بررسی مکانیزیم‏های بیوشیمیایی مقاومت به کمبود فسفر در برنج در مسیر گلایکولیز JO - فصلنامه علمی زیست فناوری گیاهان زراعی JA - CB LA - fa SN - 2252-0783 AU - ترابی, سپیده AU - حسینی سالکده, قاسم AD - دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات، گروه اصلاح نباتات، تهران، ایران AD - استادیار، بخش ژنومیکس، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج، ایران Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 3 IS - 4 SP - 1 EP - 14 KW - تنش کمبود فسفر KW - برنج KW - مکانیزم مقاومت KW - متابولوم DO - N2 - برنج یکی از مهمترین محصولات غذایی است که غذای تقریباً نیمی از مردم جهان را تأمین میکند. فسفر یکی از عوامل محدودکننده رشد و توسعه برنج میباشد و کمبود آن تأثیر بسیار شدیدی بر عملکرد برنج خواهد داشت. هدف از این مطالعه شناسایی مکانیزمهای بیوشیمیای مقاومت برنج به کمبود فسفر در ریشه و برگ می‌باشد. متابولیتهای مرتبط با کمبود فسفر در دو لاین والدینی Nipponbare و لاین ایزوژنیک (NIL6-4) که حامل مکان‌ژنی اصلی جذب فسفر (PUP1) روی کروموزوم 12 میباشد، مقایسه گردیدند. تنش فسفر موجب کاهش در تعداد پنجه و وزن‌تر هر دو لاین گردید اما این کاهش در لاین والدینی بیشتر از لاین ایزوژنیک بود. اندازه‌گیری میزان انواع قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای مرتبط با تولید انرژی در این تحقیق نشان داد که در شرایط کمبود فسفر، تغییراتی در مسیرهای اصلی گلایکولیز در لاین ایزوژنیک برنج صورت میگیرد،  تا گیاه بدین‌وسیله بر مشکل کمبود فسفر فائق آید و تا حد امکان کمبود ATP را جبران نماید.  UR - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_384.html L1 - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_384_6a5159caf219476f1ebc8af981d1ed56.pdf ER -