TY - JOUR ID - 389 TI - انگشت نگاری تعدادی از ژنوتیپ های برنج با استفاده از نشانگر های مولکولیAFLP JO - فصلنامه علمی زیست فناوری گیاهان زراعی JA - CB LA - fa SN - 2252-0783 AU - علی زاده, میثم AU - نعمت زاده, قربانعلی AU - ابراهیمی, محمد علی AU - هاشمی, سیدحمید رضا AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران AD - استاد پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - استادیار گروه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران AD - دانشجوی دکترای پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 3 IS - 4 SP - 53 EP - 60 KW - برنج KW - نشانگر AFLP KW - تنوع ژنتیکی KW - چند شکلی DO - N2 - برنج غذای عمده و منبع اصلی کربوهیدرات برای بیش از یک سوم از جمعیت جهان است. این گیاه همچنین جزء غذاهای اصلی مردم ایران محسوب می­شود. در این پژوهش به‌منظور ارزیابی و انگشت­نگاری تعدادی ژرم­پلاسم برنج کشور که شامل 28 رقم محلی و 19 رقم خارجی بوده است، از نشانگرهای مولکولی AFLP استفاده گردید. با استفاده از 10 ترکیب آغازگر، تعداد 675 نوار (باند) به‌دست آمد که تعداد 429 نوار ­(5/63%) چندشکلی نشان دادند. از بین آغازگرهای مورد استفاده، ترکیب آغازگر، E-TTG و M-CAT با 107 نوار بیشترین تعداد نوار و ترکیب آغازگر، E-AGG  و M-CTG با 34 نوار کمترین تعداد نوار را تولید نمودند. مقدار متوسط محتوای اطلاعات چند­شکل (PIC) نیز در این تحقیق 34/0 برآورد گردید. بهترین ترکیب آغازگرها برای تفکیک بهتر نمونه­های برنج نیز E-TTG و  M-CAT با شاخص نشانگر 1/24 تشخیص داده شد. میانگین شباهت ژنتیکی بر پایه ضریب Nei، 67/0 تخمین زده شد (97/0­40/0). دندروگرام به‌دست‌آمده با استفاده از روش UPGMA، سه گروه اصلی را بین ارقام مورد بررسی مشخص نمود که با نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل PCA نیز هم‌خوانی داشت. در این تحقیق نشانگر AFLP توانست اثرانگشت منحصر به فردی را برای تمامی ارقام ایجاد کند. با توجه به شناسایی گروه­های هتروتیک، نتایج حاصل از این تحقیق می­تواند در برنامه‌های اصلاحی جهت تولید ارقام هیبرید و امید­بخش استفاده قرار گیرد. UR - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_389.html L1 - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_389_4e9a2b471ef3445d7d2446bcb4c7c739.pdf ER -