TY - JOUR ID - 391 TI - تأثیر سویه های مختلف اگروباکتریوم رایزوژنز بر میزان بیوسنتز ترکیبات فنولی و کلروژنیک‌اسید در ریشه‌های موئین گیاه کاسنی JO - فصلنامه علمی زیست فناوری گیاهان زراعی JA - CB LA - fa SN - 2252-0783 AU - کبیرنتاج, سارا AU - قطبی راوندی, الناز AU - رضانژاد, فرخنده AU - شاهین کلیبر, بهزاد AD - کارشناس‌ارشد بیوتکنولوژی‌کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - کارشناس‌ارشد زیست‌شناسی سلولی تکوینی گیاهی، بخش زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان AD - 3. دانشیار بخش زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان. Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 3 IS - 4 SP - 69 EP - 76 KW - آگروباکتریوم رایزوژنز KW - ترکیبات فنولی کل KW - کشت‌های ریشه موئین KW - کلروژنیک اسید DO - N2 - استفاده از Agrobacterium rhizogenes جهت ایجاد کشت­ ریشه‌های موئین، روشی مناسب برای افزایش تولید متابولیت‌های ثانویه به خصوص ترکیبات دارویی به‌روش in vitro در گونه‌های گیاهی مختلف می‌باشد. سیستم‌های ریشه‌موئین دارای رشد بسیار سریع بوده و به‌دلیل داشتن انشعابات و تار‌های کشنده فراوان و همچنین میزان بیشتر سنتز متابولیت‌ها در هر واحد بیوماس (زیست‌توده)، دارای ظرفیت بیوسنتزی مشابه و یا بیشتر از ریشه‌های طبیعی برای متابولیـت‌های ثانویه هستند. در این تحقیق ریشه‌های موئین در ریزنمونه‌های لپه‌ای به‌دست‌آمده از گیاهچه‌های 8 روزه‌ درون شیشه‌ای‌ کاسنی توسط سویه‌های A4، A13 و 15834 به‌روش سوسپانسیونی القاء شد. میزان ترکیبات فنولی کل و کلروژنیک‌اسید در کلون‌های ریشه موئین رشد یافته و ریشه‌های غیرتراریخته (شاهد) اندازه‌گیری شد. نتایج حاکی از عدم تولید کلروژنیک‌اسید در تمامی کلون‌های بررسی شده، افزایش معنی‌دار میزان ترکیبات فنولی کل در کلون‌های القاء‌شده توسط سویه‌های A4 و A13 و کاهش این ترکیبات در اثر القاء توسط سویه‌ 15834 می‌باشد. نتایج این مطالعه تأییدکننده تأثیر چشمگیر سویه‌های اگروباکتریوم رایزوژنز در تولید ترکیبات فنولی می­باشد، به نحوی­که با انتخاب سویه مناسب می­توان تولید این ترکیبات را در کشت­های ریشه موئین افزایش داد. UR - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_391.html L1 - https://cropbiotech.journals.pnu.ac.ir/article_391_0ee591f914ce0febe22a3a8b26753809.pdf ER -