اصلاح نباتات مولکولی
آزاده ریانی؛ فاطمه دهقان نیری
دوره 4، شماره 4 ، اسفند 1394، ، صفحه 11-23
چکیده
کنجد (L. Sesamum indicum) با داشتن مقادیر زیاد آنتیاکسیدان و متابولیت ثانویه منبع تغذیهای مهمی در تامین و حفظ سلامت انسان است. اهمیت ویژه دانه کنجد بهدلیل وجود آنتیاکسیدان طبیعی مهمی به نام سزامین است. بهدلیل کاربرد این آنتیاکسیدانت در پیشگیری از بروز بیماریها بهخصوص سرطانها تلاشهای زیادی در راستای شناخت ییشتر ژنهای دخیل ...
بیشتر
کنجد (L. Sesamum indicum) با داشتن مقادیر زیاد آنتیاکسیدان و متابولیت ثانویه منبع تغذیهای مهمی در تامین و حفظ سلامت انسان است. اهمیت ویژه دانه کنجد بهدلیل وجود آنتیاکسیدان طبیعی مهمی به نام سزامین است. بهدلیل کاربرد این آنتیاکسیدانت در پیشگیری از بروز بیماریها بهخصوص سرطانها تلاشهای زیادی در راستای شناخت ییشتر ژنهای دخیل در مسیر بیوسنتز این ماده و افزایش سطح بیان ژنهای رمز کننده آنزیمهای مربوطه انجام شده است. در این مطالعه سطح بیان ژنهای کلیدیCYP81Q1 ،CYP81Q2 ،CYP81Q3 و C3H دخیل در بیوسنتز سزامین در دانه 10 رقم کنجد شامل رقم یکتا، زودرس فلسطینی، ناز تک شاخه، ناز چند شاخه، اولتان، جیرفت، دشتستان 5، دشتستان 2، ورامین و کرج 1 با روش QRT-PCR و ژن خانهدار 18S rRNA بررسی شد. براساس نتایج حاصله سطح بیان ژن CYP81Q1 در رقم زودرس فلسطینی پایین بوده و بعلت پایین بودن مقدار سزامین آن، این رقم را نمیتوان در مقایسه با سایر ارقام بهعنوان یک رقم روغنی مطلوب از نظر کیفییت معرفی کرد. رقم یکتا در بین ارقام بیشترین سطح بیان ژن CYP81Q1 را داشت و یکی از بهترین ارقام در تولید روغن از نظر کیفی و کمی است. ژن CYP81Q2 در رقم ناز چند شاخه بیشترین و ژن CYP81Q3 در رقم زودرس فلسطینی کمترین سطح بیان را داشتند. همچنین ارقام کرج 1، یکتا و دشتستان 5 بیشترین سطح بیان ژن C3H و اولتان کمترین سطح بیان را داشتند. ارقام کرج 1، یکتا و دشتستان 5 جزء ارقام تقریباً دیررس هستند. ارقام دیررس دارای روغن بیشتر و محتوای سزامین بالاتری در مقایسه با ارقام زودرس هستند.