نوع مقاله : علمی پژوهشی
نویسندگان
1 گروه زراعت و اصلاحنباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
2 گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی، دانشگاه زنجان
چکیده
کیفیت گندم نان تحت تاثیر محتوای پروتئین و نشاسته دانه است که خواص آرد و خمیر را در فرایند پخت نان تعیین میکنند. ترکیب کلیدی آندوسپرم شامل پروتئینهای گلوتن است. با توجه به اینکه یکی از ملزومات بهنژادی و تولید ارقام پرمحصول، اطلاع از ساختار ژنتیکی منابع گیاهی میباشد، توالی نوکلئوتیدی نواحی کدکننده زیر واحد گلوتنین با وزن مولکولی بالا در ارقام گلستان، خزر یک و نسل F1 آنها مورد بررسی قرار گرفت و تفاوتها و شباهتهایی در توالی نوکلئوتیدی نمونههای مورد مطاللعه آشکار گردید. توالی آمینو اسیدی ارقام والدینی و F1 حاصل از آنها با توالی EGEAS شروع میشود. این پنج آمینواسید به عنوان پنج آمینواسید آغازین ژن HMW-گلوتنین شناخته شدهاند. نتایج نشان می-دهد که تعداد آمینو اسیدها در نواحی انتهایی N و C در ارقام والدینی و نسل F1 باهم برابر و به ترتیب دارای 104 عدد رزیدو و 42 عدد رزیدو در نواحی انتهایی N و C هستند ولی در تعداد سیستئینهای موجود در ناحیهی N تفاوت وجود دارد. تعداد سیستئینهای موجود در ناحیهی انتهایی C در هر سه مورد باهم برابر بوده و 1 عدد میباشد. درخت فیلوژنتیکی بر اساس توالی آمینواسیدی ژن HMW-گلوتنین بین ارقام والدینی، نسل F1 و تعدادی از توالیهای موجود در پایگاههای داده رسم گردید. با توجه به اینکه تفاوتهایی در توالی آمینواسیدی نسل F1 با والدین مشاهده گردید. امید است که در نسلهای بعدی به تنوع بیشتری در رابطه با این پروتئین دست یابیم که در برنامههای اصلاحی گندم با هدف بهبود کیفیت نانوایی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
HMW-glutenin amino acid sequence in khazar 1 and Golestan cultivars and F1 progenies
نویسندگان [English]
- Seyyedeh Maryam Yousef Mousavi 1
- Bahram Maleki Zanjani 1
- Abbas Bahari 2
1 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Iran
2 Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan, Iran
چکیده [English]
Flour and dough properties are influenced by gluten protein and starch content during bread baking process. Gluten, the most important protein of Wheat endosperm, is composed of glutenin and gliadin. Identification of the cultivars genetic structure is one of the plant breeding requirements. So HMW-GS gene was sequenced for two varieties namely Khazar 1, Golestan and F1 progenies. Amino acid sequence of parental varieties and F1 progenies started with EGEAS sequence (these five amino acid well known as start amino acid sequences for HMW-GS). Results show that the number of amino acids in N-terminal and C-terminal of HMW-GS were equal in parents and F1 progenies (with 104 and 42 amino acids respectively). Results also showed that the cysteine amino acid numbers in C-terminal for all three cases were the same, whereas the number of cysteines was different in N-terminal of HMW-GS. Phylogenetic tree was constructed based on amino acid sequence data of HMW-GS between parents and F1 progenies as well as the number of HMW-GS amino acid sequences in NCBI database. Considering differences observed for Amino acid sequence of parental varieties and F1, it can be concluded that the more variation in later generations could potentially be used in bread wheat breeding programs to improve bread- baking quality.
کلیدواژهها [English]
- Wheat"
- " HMW-Glutenin"
- " cysteines"
- " sequence"
- " amino acid