مروری
بیوتکنولوژی میکروبی در گیاهان زراعی
مریم ساجدمرنی؛ سهیلا طالش ساسانی؛ شهره آریائی نژاد؛ اکرم صادقی
چکیده
گیاهان با ترکیبات خاص در ترشحات ریشه خود میتوانند جامعه میکروبی خاصی را در ریزوسفر تقویت کنند و از اجتماع جامعه میکروبی مضر برای خود جلوگیری کنند. ریزوسفر منطقهای پویا اطراف ریشه گیاه است که توسط برهمکنش بین گیاه و میکروارگانیسمها اداره میشود. ترشحات ریشه گیاه میتواند تحت تاثیر گونه گیاه، مراحل رشد گیاه و شرایط تنش قرار ...
بیشتر
گیاهان با ترکیبات خاص در ترشحات ریشه خود میتوانند جامعه میکروبی خاصی را در ریزوسفر تقویت کنند و از اجتماع جامعه میکروبی مضر برای خود جلوگیری کنند. ریزوسفر منطقهای پویا اطراف ریشه گیاه است که توسط برهمکنش بین گیاه و میکروارگانیسمها اداره میشود. ترشحات ریشه گیاه میتواند تحت تاثیر گونه گیاه، مراحل رشد گیاه و شرایط تنش قرار گیرد و متفاوت باشد؛ بنابراین هر سویه میکروبی میتواند بیان ژنهای خود را در هر مرحله از رشد گیاه تنظیم کند. میکروبها منبع ناشناخته و عظیمی از متابولیتهای ثانویه هستند که نقش بسیار مهمی در عرصه درمانی و دیگر صنایع دارند. مطالعه مروری حاضر بر روی عوامل القا کننده تولید متابولیتهای ثانویه جدید از میکروبهای ریزوسفری تمرکز دارد. هر سویه میکروبی پتانسیل تولید چندین ترکیب را دارد اما با توجه به اینکه تولید متایولیتهای ثانویه برای سلول بسیار هزینه بر است، سنتز آنها توسط سلول بسیار کنترل شده است. مطالعات نشان داده که تغییر شرایط رشد میکروبها، مانند: دما، شوری، کشت توام (باکتری-باکتری، قارچ-قارچ، باکتری-قارچ)، تغییر غلظت اکسیژن، سرعت هوادهی، افزودن عناصر خاکی و یونهای فلزی کمیاب، تابش نور و همچنین روشهای مهندسی ژنتیک مانند: قرار دادن پروموترهای قوی القایی، مهندسی ریبوزوم، بازآرایی کروماتین و بیان بیش از حد ژنهای تنظیم کننده خاص مسیر و مولکولهای کوچک و محرک شیمیایی میتواند به کشف ترکیبات جدید کمک کند. در این مطالعه موارد فوق به تفضیل تشریح شده است.
علمی پژوهشی
بیوتکنولوژی گیاهان دارویی
لیلا اکبری؛ مهدی کاکائی
چکیده
ترکیبات فنلی و سایر محتواهای بیوشیمیایی ترکیبات با ارزش به دست آمده از گیاه اسپند میباشند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر رویشگاههای مختلف بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی در گیاه اسپند صورت پذیرفت. ابتدا نمونهها از چهار رویشگاه مورد مطالعه شناسایی و جمعآوری شدند. آزمایشی به صورت فاکتوریل، فاکتور اول اکوتیپها در چهار سطح ...
بیشتر
ترکیبات فنلی و سایر محتواهای بیوشیمیایی ترکیبات با ارزش به دست آمده از گیاه اسپند میباشند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر رویشگاههای مختلف بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی در گیاه اسپند صورت پذیرفت. ابتدا نمونهها از چهار رویشگاه مورد مطالعه شناسایی و جمعآوری شدند. آزمایشی به صورت فاکتوریل، فاکتور اول اکوتیپها در چهار سطح و فاکتور دوم نمونه در دو سطح در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی در سال 1402 اجرا گردید. نتایج نشان داد که در صفات محتوای کلروفیل کل، فنل کل، فلاوونوئید و آنتوسیانین اختلاف معنیداری بین اکوتیپها و همچنین دو نمونه برگ و دانه وجود دارد. در بررسی اثر متقابل اکوتیپ در نمونه نیز نتایج حاکی از معنیدار بودن شاخص کلروفیل b و قند محلول میباشد. اختلاف بین نمونهها میتواند ناشی از نوع اکوتیپ و عوامل محیطی باشد. در تعیین همبستگی بین صفات مورد بررسی نیز همبستگی مثبت و معنیداری بین کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل مشاهده گردید. محتوای فنل و فلاوونوئید نیز دارای همبستگی منفی و معنیدار با کلروفیل کل و همبستگی مثبت و معنیدار با آنتوسیانین را نشان دادند. در نمونه های مورد بررسی با توجه به محتوای ترکیبات بیوشیمیائی و نیز محتوای بالای فنل ها و فلاوونوئیدها و همچنین اهمیت این گیاه داروئی با ارزش به واسطه دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مهم می توان بیان داشت که اکوتیپ شماره 2 روستای موسی آباد میتواند به عنوان یک نمونه مناسب جهت مطالعات گستردهتر در حوزه کشت، داروئی و درمان به پژوهشگران معرفی گردد.