با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم مهندسی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی

2 دانشیار اصلاح‌نباتات، دانشکده فنی مهندسی، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام‌نور، تهران-ایران.

چکیده

با ارزش‌ترین فرآورده‌های بدست آمده از گیاه اسپند ترکیبات فنلی و سایر محتواهای بیوشیمیایی می‌باشد که در درمان بسیاری از بیماری‌ها کاربرد وسیعی دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر رویشگاه‌های مختلف بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی در گیاه اسپند صورت پذیرفت. ابتدا نمونه‌ها به طور هم‌زمان در چهار رویشگاه مورد مطالعه شناسایی و جمع‌آوری شدند. آزمایشی به صورت فاکتوریل، فاکتور اول اکوتیپ‌ها در چهار سطح و فاکتور دوم نمونه در دو سطح در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی در سال 1402 اجرا گردید. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نشان داد که در صفات محتوای کلروفیل کل، فنل کل، فلاوونوئید و آنتوسیانین اختلاف معنی‌داری بین اکوتیپ‌ها و هم‌چنین دو نمونه برگ و دانه وجود دارد. در بررسی اثر متقابل اکوتیپ در نمونه نیز نتایج حاکی از معنی‌دار بودن شاخص کلروفیل b و قند محلول می‌باشد. اختلاف بین نمونه‌ها می‌تواند ناشی از نوع اکوتیپ و عوامل محیطی باشد. در بررسی و تعیین همبستگی بین صفات مورد بررسی نیز همبستگی مثبت و معنی‌داری بین کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل مشاهده گردید. محتوای فنل و فلاوونوئید نیز دارای همبستگی منفی و معنی‌دار با کلروفیل کل و همبستگی مثبت و معنی‌دار با آنتوسیانین را نشان دادند. در نمونه‌های مورد بررسی با توجه به محتوای ترکیبات بیوشیمیائی و نیز محتوای بالای فنل ها و فلاوونوئیدها و هم‌چنین اهمیت این گیاه داروئی با ارزش به واسطه دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مهم می توان بیان داشت که اکوتیپ شماره 2 می‌تواند به عنوان یک نمونه مناسب جهت مطالعات گسترده‌تر در حوزه کشت، داروئی و درمان به پژوهشگران معرفی گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Grouping of Medicinal Pecan Plant Ecotypes (Peganum harmala L.) ‎Based on Biochemical Traits in Hamadan and Kermanshah Provinces

نویسندگان [English]

  • Leila Akbari 1
  • Mehdi Kakaei 2

1 Department of Plant Genetics and Production Engineering, Faculty of Engineering Sciences, Agriculture and Natural Resources Campus, Razi University

2 Associate Professor of Plant Breeding, Faculty of Engineering, Department of Agricultural Sciences, Payame Noor University, Tehran-Iran.

چکیده [English]

The most valuable products obtained from the (Peganum harmala L.) are phenolic compounds and other biochemical contents, which widely is used in treating of many diseases. This study has been done with the goal of evaluating the effect of different habitats on some biochemical and physiological parameters in pecan plant. First, the samples were identified and collected simultaneously in the four studied habitats. A factorial experiment with a completely randomized design with three replications was conducted in the central laboratory of Razi University in 2023. Results of the analysis of the variance of the studied traits has been showed, that there is a significant difference between the ecotypes and also the two leaf and seed samples in the characteristics of total chlorophyll content, soluble sugar, flavonoid and anthocyanin. The results showed that, there is a significant difference between the ecotype and the sample in chlorophyll b index. The difference between the samples is due to the type of ecotype and the effect of the environment. There is a significant positive correlation between chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll. Phenol and flavonoid content showed significant negative correlation with total chlorophyll and positive and significant correlation with anthocyanin. Considering the content of biochemical compounds and the high content of phenols and flavonoids as antioxidant compounds in the studied samples, it can be stated that Ecotype No. 2 can be introduced to researchers as a suitable sample for further studies in the pharmaceutical field. The authors are grateful for the cooperation of the director of the Faculty of Engineering Sciences and Natural Resources, Razi University.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anthocyanin
  • Genetic diversity
  • Flavonoid
  • Habitat
  • Total phenol
Arshad, N., Neubauer, C., Hasnain, S., & Hess, M. (2008). Peganum harmala can minimize Escherichia coli infection in poultry, but long-term feeding may induce side effects. Poultry science, 87(2), 240-249. Asghari, G., Ihsanpour, A., Akbari, A., & Akbari, A. (2006). Production of Arbutin by Biotransformation of Hydroquinone Using Peganum harmala, Varthemia persica and Pycnocycla spinosa Cell Suspension Cultures: Production of arbutin from hydroquinone. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences, 2(2), 91-96. Bermúdez, X., Cancela, M., Merchán, Y., & Sanchez Bermudez, A. (2021). Anthocyanins, Phenolic Compounds, and Antioxidants from Extractions of Six Eucalyptus Species. Applied Sciences, 11(21), 9818. Burdock, G.A. (2016). Fenaroli’s Handbook of Flavor Ingredients; CRC Press: Boca Raton, FL. USA. Candan, F., Unlu, M., Tepe, B., Daferera, D., Polissiou, M., Sokmen, A.H., Akpulat, A. 2003. Antioxidant and antimicrobial activity of the essential oil and methanol extracts of Achillea millefolium subsp. millefolium Afan (Asteraceae). Journal of Ethnophamacology, 87, 215-220. Chabir, N., Ibrahim, H., Romdhane, H., Valentin, A., Moukarzel, B., Mars, M., & Bouajila, J. (2014). Seeds of Peganum harmala L. chemical analysis, antima larial and antioxidant activities, and cytotoxicity against human breast cancer cells. Medicinal chemistry (Shariqah (United Arab Emirates)), 11(1), 94-101. Ebrahimi, M. A., & Zarinpanjeh, N. (2015). Bio-elicitation of β-carboline alkaloids in Cell Suspension Culture of Peganum harmala L. Journal of Medicinal Plants, 14(55), 43-57. El-Bakatoushi R., Hegazy A. K., SaadH, and Fawzy M. (2011). Genetic diversity in coastal and inland desert populations of Peganum harmala L. (Peganaceae). African Journal of Biotechnology, 10(71), 15883-15890. Fadhil, S., Reza, M.E., Rouhollah, G., & Reza, V.R. (2007). Spectrophotometric Determination of Total Alkaloids in Peganum harmala L. Using Bromocresol Green. Research Journal of Phytochemistry, 1, 79-82. Fathiazad, F., Azarmi, Y., & Khodaie, L. (2006). Pharmacological Effects of Peganum harmala Seeds Extract on Isolated Rat Uterus: Effects of Peganum harmala on rat uterus. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences, 2(2), 81-86. Fille cache, A., Aliabadi, A., Farzane, H., Borzooei, M., & Adadrasi, A. (2012). Ecology study of (Salvia leriifolia) in Sabzevar. Congress of Horticultural Sciences. Bu-Ali Sina University. Frison, G., Favretto, D., Zancanaro, F., Fazzin, G., & Ferrara, S. D. (2008). A case of beta-carboline alkaloid intoxication following ingestion of Peganum harmala seed extract. Forensic science international, 179(2-3), e37-e43. Frison, G., Favretto, D., Zancanaro, F., Fazzin, G., & Ferrara, S. D. (2008). A case of beta-carboline alkaloid intoxication following ingestion of Peganum harmala seed extract. Forensic science international, 179(2-3), e37-e43. Ghanbari A, Azimi M, Rafiei A, Biparva P, Ebrahimzadeh M A. 2020. Changes in the phytochemical content of the Cappers Collected from of different microclimates. Plant Process and Function, 9 (39), 165-178 (In Persian). Gharibi, Shima & Sayed-Tabatabaei, Badraldin & Saeidi, Ghodratollah. (2015). Comparison of Essential Oil Composition, Flavonoid Content and Antioxidant Activity in Eight Achillea Species. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 18, 1382-1394. (In Persian) Goel, N., Singh, N., & Saini, R.G. (2009). Efficient in vitro multiplication of Syrian Rue (Peganum harmala L.) using 6-benzylaminopurine pre- conditioned seedling explants. Nature & Science, 7(7), 129-34. Horwitz, W. (1984). Official methods of analysis of the association of official analytical chemists. Washington, D.C. 14th Ed. AOAC. Isah., T. (2019). Stress and defense responses in plant secondary metabolites production. Journal of Biological Research, 52, 1 -25. Jia, Z., Tang, M., & Wu, J. (1999). The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry, 64, 555-559. Joyce, C., Pennycooke, S., & Stushnoff, C. (2005). Relationship of cold acclimation, total phenolic content and antioxidant capacity with chilling tolerance in petunia. Environmental and Experimental Botany, 53, 225-232. Lichtenthaler, H. K. (1987). Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. In: Methods in Enzymology, eds. L. Packer, and R. Douce. New York: Academic Press. 350-382. Mirjana, S., Nada, B., & Valerija, D. (2004). Variability of Satureja cuneifolia Ten. essential oils and their antimicrobial activity depending on the stage of development. European Food Research and Technology, 218(4), 367-371. Polaki Khoshkrodi R, Bagheri N, Babaeian Jelodar N. 2023. Effect of altitude on some secondary metabolites of the medicinal plant (Sambucus ebulus L.) in three different habitats of Mazandaran province. Plant Process and Function, 12 (56), 1-16. (in Persian). Schlegel, HG. (1956). Die verwertung organischer sauren durch chlorella in lincht. Planta, 47, 510-515. Sharifi-Rad, J., Quispe, C., Herrera-Bravo, J., Semwal, P., Painuli, S., Özçelik, B., Ediz Hacıhasanoğlu, F., Shabnum Shaheen, Surjit Sen, Krishnendu Acharya, Amirian, M., Marina Salgado Castillo, C., Dolores López, Mauricio Schoebitz, M., Martorell, M., Goloshvili, T., Al-Harrasi, A. et al., (2021). "Peganum spp.: A Comprehensive Review on Bioactivities and Health-Enhancing Effects and Their Potential for the Formulation of Functional Foods and Pharmaceutical Drugs", Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 5900422,1-22. Tawaha, K., Alali, F. Q., Gharaibeh, M., Mohammad, M., & El-Elimat, T. (2007). Antioxidant activity and total phenolic content of selected Jordanian plant species. Food chemistry, 104(4), 1372-1378. Wanntorp, L., & Ronse De Craene, L. P. (2011). Flowers on the Tree of Life. In: Gower, D. J. (ed.) The Systematics Association Special Volume Series. Cambridge University Pres, UK.